vrijdag 11 mei 2012

Duurzaam omgaan met energie en Sterk in (duurzame) energie vraagstukkken.

HVDM Vastgoed en Beheer heeft zich gespecialiseerd in duurzaamheidsadvisering.
Maar het woord duurzaam, althans dat vinden wij, wordt wel een beetje te makkelijk gebruikt. Wat is duurzaam nu eigenlijk en kunnen bedrijven instellingen en gemeenten hierbij baat hebben?
Er zijn enkele aspecten die het woord duurzaam onderbouwen, en daarin een grote rol spelen.  Dit zijn o.a. de mens, de winst en het milieu aspect.

Wat houdt de term duurzaamheid nu precies in?
De volgende definitie is geformuleerd door de World Commission on environment and Development van de Verenigde Naties in het rapport “Our Common future”:
Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. We kunnen dus stellen dat we onze huidige behoeften telkens weer moeten toetsen aan de aspecten mens, winst, en milieu, en we zo ook de toekomstige zaak veilig moeten stellen.

Duurzaam heeft ook een lijntje met het energieverbruik, wat op zich weer neerkomt op de minimalisering van het belasten van het milieu. Ook is in dit opzicht is in het kader van duurzaamheid  de duurzame toepassingen, die de mogelijkheid bieden om zelf energie te produceren. Zelf produceren uit het geen wat de natuur ons daarvoor aanbiedt. Wat is duurzaam? Duurzaam is veel en gaat diep. Althans je moet de diepte in om een juiste interpretatie te geven aan het woord duurzaam. Maar uiteindelijk is het woord duurzaam of duurzaamheid een container begrip.

Wij zijn als HVDM Vastgoed en Beheer van mening dat dit containerbegrip toch teveel, te pas en te onpas, wordt weergegeven.  Wij willen goed adviseren en wij zijn van mening dat bijvoorbeeld een duurzaamheidslogo het alleen niet doet. Goed advies moet toe te passen zijn en SMART.
Als adviserend bedrijf  moet je meer in je mars hebben, en duurzame adviezen moeten op zich al duurzaam zijn. We moeten niet afgaan op mooie beloften, maar realistisch de zaak en het aanbod bekijken.
En het advies moet op een een korte termijn zijn vruchten afwerpen. M.b.t. het SMART principe kunnen we vaststellen, dat alleen dit de weg is om langdurig, en gekoppeld aan beleid, gebruik te maken van een advies.

Het advies moet in de jaren gebruikt kunnen worden en er moet een duidelijke planning aan vastzitten.
Een planning die zeker niet los kan staan van het lange termijn huisvestingsplan en het daaraan verbonden lange termijn onderhoudsplan. Duurzaamheid is dus niet alleen de vervanging van een product zoals een lamp of een installatie, maar duurzaamheid moet integraal worden toegepast. Er moet goed beleid worden ontwikkeld wat gekoppeld is aan bijvoorbeeld ingeval van gebouwtechnische zaken, een lange termijn huisvestingsvisie.

Ook de gebruiker van gebouwen heeft een dikke vinger in de pap. Duurzaam is ook goed omgaan met de mogelijkheden die worden geboden en duurzaam behoort ook tot de verantwoordelijkheid van die gebruiker. Voor de adviseur moet dit een aspect zijn, wat onder de loep moet worden genomen. Uiteindelijk is bewezen dat veel kosten worden veroorzaakt door onachtzaamheid en gemak. Dit brengt ons op het financieel gewin wat duurzame oplossingen kunnen brengen. Investeren in de toekomst en de (deels) onafhankelijkheid van grote energiebedrijven die er op hun beurt weer alles aan doen om de markt te voorzien van nieuwe alternatieven, maar die in mijn visie al meer hadden kunnen doen op deze markt.

Duurzaamheid kan ervoor zorgen dat het geld in de portemonnee blijft. En in onze visie moet duurzaam ondernemen en dus Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen winst opleveren. We hebben weinig aan de te lange terugverdientijd, maar we hebben er ook weinig aan als de vraag naar energie die moet komen uit fossiele brandstoffen alleen maar oploopt. Deze raken een keer op en een oplopende vraag betekent een oplopende prijs. Wij doelen op onafhankelijkheid en eigen energie productiemethoden.
Dit kunnen we bijvoorbeeld realiseren uit wind, zonneenergie en  aardwarmte of biovergisting.
Kortom, de winst is meer als de financiële winst. De winst moet voortkomen uit het vertrouwen in duurzame energie. Dit kan resulteren tot nog hogere rendementen uit de alternatieve toepassingen, want de ontwikkeling staat niet stil. en ook hier geldt weer, dat een hogere productie de kosten van de alternatieve installaties en andere toepassingen omlaag brengt. Dit resulteert in twee soorten winst. De financiële en de milieugerelateerde winst. Wil je als bedrijf het kenmerk MVO meedragen, dan moet je dus integraal aan duurzaamheid denken.

Duurzaam is dus ook, dat je als adviseur zorgt dat een plan na goedkeuring niet in de kast komt te liggen. Duurzaam is voor de gebouweigenaren of organisaties ook doorpakken, en een doel voor ogen hebben en voor ogen houden, om straks te kunnen zeggen dat bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparende mogelijkheden goed op weg bent. Uiteindelijk is het energieverbruik een grote kostenpost in de exploitatie en dat kan beter worden geregeld. Dit weer door de juiste investeringen te plegen en die op zich weer te plegen als conventionele apparatuur en installaties zijn afgeschreven. Want duurzaam mag zeker geen kapitaalvernietiging betekenen. Wilt u meer informatie en een oriënterend en gratis intake gesprek, dan kunt u contact opnemen met HVDM Vastgoed en Beheer, e-mail:   info@hvdmvastgoedbeheer.nl