maandag 11 juni 2012

Nederland is de concurrentiestrijd om schone energietechnologie aan het verliezen.

Nederland is de concurrentiestrijd om schone energietechnologie aan het verliezen.Dat bericht de Telegraaf op basis van onderzoek in opdracht van het Wereld Natuur Fonds.
Nederland zakte in 2011 van de 18e naar de 21e plaats op de wereldranglijst.


In het onderzoek worden investeringen in windturbines, zonnepanelen, zonnecellen en elektronica en 25 belangrijke economieën in kaart gebracht.

200 miljardDe wereldwijde vraag naar schone energietechnologie stijgt, onder meer door de hoge olieprijs. In 2011 werd een kleine 200 miljard euro omzet gedraaid met onder andere de bouw van windparken en de realisatie van systemen voor energiebesparing en zonne-energie. De onderzoekers geven aan dat de “schone industrie” inmiddels bijna even groot is als die van de consumentenelektronica. Het komende decennium zal deze omzet naar verwachting verdubbelen.
 Veel kennis
Landen als China en Zuid-Korea profiteren van deze ontwikkeling, maar in Europa is juist een terugval te zien. In de top 3 vinden we nog wel Denemarken en Duitsland terug, vanwege de succesvolle ondernemingen op het gebied van zonne- en windenergie. Nederland zakt dus echter uit de top 20 weg, en zag de omzet met 14 procent dalen tot 1,2 miljard euro. Nederland heeft juist veel relevante kennis op het gebied, maar maakt hier niet genoeg gebruik van.


Verkiezingen
Het Wereld Natuur Fonds geeft aan dat het voor Nederland mogelijk is om in 2015 in de wereldwijde top 10 te staan. Directeur Johan van de Gronden hoopt dat de resultaten van de  Tweede Kamerverkiezingen op 12 september hier een positieve invloed op zullen hebben: “Een nieuw kabinet doet er verstandig aan de thuismarkt voor schone technologie te stimuleren. De cleantechsector kan de motor zijn voor het herstel van de economie en duizenden nieuwe, groene banen creëren.”

Bron: Telegraaf