zaterdag 9 juni 2012

Exploitatiekosten t.b.v. onderhoud en energie kunnen drastisch omlaag.

Veel bedrijven en instellingen betalen veel teveel aan onderhoud en energie.De kosten die daarmee verband houden kunnen drastisch omlaag.
Er wordt te weinig aandacht besteed aan deze kosten en te makkelijk wordt de begroting aangepast aan de prijsstijgingen. Het gebeurd niet veel dat er intern een opdracht uitgaat die aangeeft dat de kosten structureel omlaag moeten worden gebracht. En toch zou men veel kunnen besparen.


Energiekosten kunnen op diverse manieren worden gereduceerd.
Veel afdelingen in een organisatie hebben hiermee te maken, en kunnen binnen hun taak de energiekosten reduceren. O.a. een inkoop afdeling, de technische dienst en ook de directie en de financiële administratie. Maar ook de gebruiker kan hierin een grote rol spelen.

Kortom, het reduceren van exploitatiekosten is geen verantwoordelijkheid van een enkele afdeling, maar de verantwoordelijkheid van iedereen in een organisatie die gebruik maakt van het gebouw. Het vergt dus een integrale aanpak.

Besparen kan, zonder in te boeten op de kwaliteit. Maar dus wel door een goede basis te ontwikkelen, zodat een gebouw en de gebonden installaties het een cyclus volhouden.
Want iedere gebouwbeheerder weet dat achterstallig en slecht onderhoud zich op de duur zal wreken, en dit hogere exploitatiekosten met zich meebrengt.

Hoger dan de kosten die men had gehad als men periodiek, structureel en planmatig preventief en correctief onderhoud had gepleegd.
Want uiteindelijk blijft men achter in de uitvoering van het grootschalige onderhoud, wat is gepland voor de lange termijn, en zullen door storingen en ad hoc problematiek de exploitatiekosten alleen maar stijgen.

Denk maar eens aan een goed onderhouden gebouw wat 5 jaar langer kan staan in een cyclus, en je dus nieuwbouw of een renovatie kan uitstellen. Denk daarbij eens aan bijvoorbeeld een bouwbudget van € 6000.000,00 tegen 2% rente.
Dit betekend dan, dat door goed onderhoud € 120.000,00 x 5 jaar er € 600.000,00 euro aan rentewinst overblijft. Toch een aangename verdienste wat neerkomt op 10% van het bouwbudget.

Het is niet allemaal winst want het gebouw en zijn installaties moeten ook 5 jaar langer instant worden gehouden. Maar grote investeringen zullen op enkele gevallen na, achterwege blijven. De kunst is om met het reguliere exploitatiekbudget voor onderhoud het nodige werk te doen. Mijn ervaring is, dat dit mogelijk is. En zo hou je dus geld over, doordat de kwaliteit en de basis van het onderhoud goed is. Is er in het algemeen sprake van achterstallig onderhoud, dan gaat deze vlieger niet op.

Ik ben veel instellingen in de publieke sector tegengekomen, die de financiën, die nodig waren voor het onderhoud, gebruikte voor andere exploitatiekosten.
Ook werd groot onderhoud uitgesteld waardoor achterstallig onderhoud ontstond. 
Achterstallig onderhoud laat op termijn wel een andere vastgoedwaarde zien.
De boekwaarde zal niet realistisch zijn omdat er sprake is van een gedateerd gebouw en achterstallig onderhoud.

En afschrijven op de vastgoedportefeuille wat daarvan weer een gevolg is zal in negatieve zin, voelbaar zijn. En als men het gebouw wil verkopen of verhuren dan zal dit zich zeker wreken. Bezuinigen op het nodige onderhoud zal misschien op de korte termijn niet merkbaar zijn, maar zal op de lange termijn resulteren tot hogere kosten en overlast zorgen voor de dagelijkse bedrijfsvoering, doordat er meer storingen en ad hoc problemen zullen voordoen.

Irrealistische cijfers kunnen een bedrijf of instelling in grote problemen brengen. Want vaak wordt hetgeen wat teveel wordt geboekt aan waarde gebruikt voor de reguliere bedrijfsvoering. Maar als dit gebeurd trekt de onderneming of instelling een te grote broek aan, ze rekenen zich te rijk, en zullen er op termijn grote tekorten ontstaan.

De conclusie die kan worden vastgesteld is, dat regulier planmatig onderhoud de waarde van de registergoederen op het goede peil houdt, en positief beïnvloed. En dit door o.a. preventief onderhoud, in combinatie met een goede basis, die betrekking heeft op het lange termijn onderhoud. De negatieve financiële tegenvallers zullen daardoor in mindere mate voorkomen.
Onderhoud kost geld maar hoeft daarom nog niet duur te zijn.
Goed en regelmatig onderhoud loont.
info@hvdmvastgoedbeheer.nl